• --

   Денови

  • :
  • --

   Часови

  • :
  • --

   Минути

  • :
  • --

   Секунди

  ДОБРЕДОЈДОВТЕ

  28 - 29 ноември 2018 г.
  Институт за информациски науки од Марибор

  КОНФЕРЕНЦИЈА COBISS 2018

Најава за конференција COBISS 2018

Институтот за информациски науки во Марибор се радува на доаѓањето на оваа есен, во текот на која ќе се одржи традиционалната меѓународна конференција COBISS. Конференцијата ќе се одржи во просториите на ИЗУМ во Марибор, од 27 до 29 ноември 2018 г. Првиот ден ќе биде наменет само за гостите од Словенија, вториот ден само за гостите од државите членки на COBISS.net, а третиот ден за средбата на националните COBISS-центри.

Конференцијата COBISS ќе понуди повеќе интересни теми. Со централната тема Училишните библиотеки во глобалната библиографска информациска мрежа сакаме да ја истакнеме додадената вредност која ја носи вклучувањето на училишните библиотеки во системот COBISS. Ќе бидат претставени и некои од новитетите во системот COBISS и други содржини, за што ќе се погрижат компетентни предавачи од Словенија и од странство.

На конференцијата, се разбира, ќе имате можност и за дружење и размена на стручни мислења - како за време на програмата, така и за време на вечерните дружења кои ќе бидат проследени со културна програма.

Нема да има котизација за учество, но ќе треба да се достави пријава. Ќе ве известиме кога ќе бидат познати деталите за програмата и кога ќе биде подготвена страницата со пријава за конференцијата. Дотогаш ве молиме во својот календар да ги означите 28. и 29. ноември.

Во оваа прилика срдечно ве поздравуваме и ве повикуваме да присуствувате на овогодишната конференција COBISS. Се гледаме во ноември во Марибор.

д-р Алеш Бошњак
директор

Историјат

 
 

ОРГАНИЗАТОР
IZUM

Програма на конференцијата

28.11.

Среда

 • Регистрација на учесниците

 • Младите таленти на ИЗУМ: Културна програма
  Алеш Бошњак (директор на ИЗУМ): Поздравни говор
  Здравко Качич (ректор на УНМБ): Поздравни говор

 • Дороти Вилијамс (Универзитет Роберт Гордон): Влијанието на училишните библиотеки врз учењето

 • Весна Чопич (Министерство за образование на Република Словенија): На патот кон словенечката верзија на реализирање на насоките на IFLA за училишните библиотеки

 • Романа Фекоња (Завод за школство): Преглед на состојбата во училишните библиотеки

 • Пауза

 • Давор Брачко (ИЗУМ): Комплексноста на COBISS

 • Татјана Апарац-Јелушиќ: Компетенциите на библиотечните и информациските стручњаци: предизвици во променливото социјално-културно опкружување

 • Сабина Фрас Поповиќ (Мариборска библиотека): Будење на стручната с(о)вест: соработка и заедничко создавање

 • Пауза за ручек

 • Матјаж Перц (Универзитет во Марибор): Милениум на ликовната уметност низ призмата на физиката

 • Давор Шоштарич (ИЗУМ): ГДПР

 • Гордана Мазиќ (ИЗУМ): CONOR.SR – нормативна контрола на личните имиња и зошто ни е потребна?

 • Роби Веховец (ИЗУМ): COBISS+ за .net

 • Пауза

 • Романа Мухвич Шумандл (ИЗУМ): Проект на вклучување на училишните библиотеки во COBISS

 • Урша Бајда (претседателка на секцијата ЗБДС за училишни библиотеки): SAOP >WinKnj>COBISS

 • Јанко Страхинич (ОУ Метлика): Користење на COBISS во училишните библиотеки

 • Крај на програмата

 • Вечерен прием со културна програма

29.11.

Четврток

 • Регистрација на учесниците

 • Романа Мухвич Шумандл (ИЗУМ): Поздрав COBISS.net

 • Раководител на NCC SR: Извештај на националниот COBISS центар (SR)

 • Раководител на NCC RS: Извештај на националниот COBISS центар (RS)

 • Раководител на NCC BH: Извештај на националниот COBISS центар (BH)

 • Раководител на NCC CG: Извештај на националниот COBISS центар (CG)

 • Раководител на NCC MK: Извештај на националниот COBISS центар (MK)

 • Раководител на NCC BG: Извештај на националниот COBISS центар (BG)

 • Раководител на NCC AL: Извештај на националниот COBISS центар (AL)

 • Пауза

 • Дејан Валх (ИЗУМ): Преглед на системските алатки и постапки за заштита на мрежата и податоците во ИЗУМ

 • Mira Folnovič (ИЗУМ): Упис преку интернет

 • Matjaž Zalokar, Biserka Fortuna (ИЗУМ): Презентација на SGC

 • Крај на програмата

 • Ручек

Презентации

28.11.

Среда

 • Во подготовка
29.11.

Четврток

 • Во подготовка

Контакт

И оваа година на партнерите од мрежата COBISS.Net им помагаме со софинансирање на трошоците за превоз и ноќевање за одредена квота учесници. Координатор на активностите при пријавување е Националниот COBISS-Центар кој ги уредува сите детали во врска со пријавувањето, изборот, организацијата на превозот и ноќевањето. Ве молиме во врска со тоа да се обраќате директно на лицето за контакт во НЦЦ.

Учесниците на конференцијата COBISS 2018 кои ќе присуствуваат надвор од спомнатите организирани групи чии трошоци ги софинансира ИЗУМ, треба да ја пополнат пријавата дадена подолу за непосредно пријавување. Котизација не е предвидена!

За државјаните на Република Македонија не е потребна виза за краток престој, доколку патуваат со биометриски пасош кој има важност од најмалку три месеци од влегувањето во Република Словенија.

Официјални информации: www.mzz.gov.si/en/entry_and_residence/

IZUM

Institut informacijskih znanosti, Maribor, Slovenija