COBISS
Domov  >  Priporočena oprema  >  Uvod
Priporočena oprema - uvod

Strojna in programska oprema, internet

Za delo s programsko opremo COBISS2 in COBISS3 sta potrebna novejši osebni računalnik z operacijskim sistemom Microsoft Windows, Linux ali Apple Macintosh OS X in internetna povezava.

Tiskalniki, čitalniki črtne kode, ročni terminali in podpisne tablice

Programska oprema COBISS podpira omejen nabor tiskalnikov, čitalnikov črtne kode, ročnih terminalov in podpisnih tablic.

Čitalniki RFID na izposojevalnem pultu

Popolna integracija čitalnika RFID na izposojevalnem pultu s programskim segmentom COBISS/Izposoja (branje gradiva na čitalniku, nastavitev zaščite gradiva ...) je omogočena prek posebnega vmesnika, ki ga implementira ponudnik. Integracija s programskim segmentom COBISS2/Izposoja je realizorana z uporabo emulatorja, integracija s COBISS3/Izposojo pa je neposredna in popolna z aplikativno programsko opremo. Posredni načini integracije, ki jih ponujajo ponudniki, niso priporočljivi.

Naprave, ki se povezujejo po protokolu SIP2

Izmenjava podatkov med napravami za avtomatizirano izposojo (knjigomati, izposojevalni kioski, naprave za sortiranje gradiva, senzorska vrata za nadzor iznosa gradiva, enote za pripravo nalepk, ...) s programskim segmentom COBISS/Izposoja poteka po protokolu SIP2.

Nameščanje programske opreme na osebnem računalniku

Za programsko opremo COBISS2 in COBISS3 je potrebna namestitev programskega jezika Java za Microsoft Windows in Linux/Apple Macintosh.

Za dostop do strežnikov s programsko opremo COBISS3 je potrebna namestitev odjemalca z uporabniškim vmesnikom COBISS3.

Za dostop do strežnikov s programsko opremo COBISS2 je potrebna namestitev brezplačnega programa COBISS/Connect. Na svoj računalnik ga namestite tako, da na portalu Izobraževanje pod razdelkom Uporabniška imena COBISS izberete povezavo Namestitev programa COBISS/Connect. Navodila za namestitev in uporabo COBISS/Connect so dostopna na portalu Izobraževanje, če izberete povezavo E-priročniki.