Domov  >  Tuje baze podatkov in servisi  >  Web of Science  >  Registracija IP-naslovov računalnikov

Web of Science - registracija IP-naslovov računalnikov

Komuniciranje med računalniki poteka v omrežju internet po protokolih. V okviru internetnega protokola ima vsak računalnik svoj enoznačen naslov, imenovan IP-naslov (IP address). Obstajata dve vrsti IP-naslovov: IPv4 (32 bitov) in IPv6 (128 bitov). Najpogosteje uporabljena oblika je IPv4. Vsi IP-naslovi vrste IPv4 so opredeljeni kot področje, ki je razdeljeno na več razredov. Celotno področje IPv4 je določeno s štirimi števili, ki so ločena s piko (npr. 193.2.126.246). Vsako število ima razpon od 0 do 255 (skupaj 32 bitov v binarni obliki).

Uporabniki dobimo IP-naslov pri izbranem ponudniku internetnih storitev (Internet Service – ISP), ki dobi želen razpon IP-naslovov od lokalnega, nacionalnega ali regionalnega registra internetnih naslovov.

IP-naslov vašega računalnika lahko preverite tudi sami na spletni strani http://www.ripe.net/.

Za ureditev dostopa do servisa Web of Science so potrebni ustrezni in pravilni IP-naslovi, ki morajo pripadati ustrezni instituciji. Njihovo pravilnost je možno preveriti v svetovni bazi podatkov IP-naslovov RIPE.

Ob prijavi uporabnika se ugotavlja, ali je IP-naslov njegovega računalnika v seznamu IP-naslovov, ki so dodeljeni izbranemu servisu. Če je temu tako, je uporaba izbranega servisa odobrena.

Metaiskalnik
Web of Science
Scopus
ProQuest
EIFL Direct - EBSCOhost
Oddaljen dostop
Brezplačni spletni tečaji
Zadnja novica
  • 09. 11. 2015
    V informacijski servis Web of Science Core Collection dodana nova baza podatkov Emerging Sources Citation Index (ESCI)
IZUM - Institut informacijskih znanosti
Prešernova ulica 17, 2000 Maribor, Slovenija
telefon: 02 2520 331   |   e-pošta: izum@izum.si
© 1997-2018