COBISS
Domov  >  Priporočena oprema  >  Java za Linux, Mac
Postopek namestitve ali posodobitve programa Java za operacijski sistem Linux ali Mac

Programska oprema COBISS je zgrajena v javanskem okolju. Program Java mora biti nameščen na računalnikih, na katerih se uporablja programska oprema COBISS. Poskrbeti je treba, da bo vedno nameščena priporočena različica ustrezne verzije programa Java. To je potrebno zaradi prilagajanja in posodabljanja tako programske opreme Java kot tudi programske opreme COBISS.

Priprava za namestitev programa Java

Namestitev programa Java na odjemalcu ni mogoča brez administratorskih pravic (Superuser ali Administrator) v okolju operacijskega sistema Linux ali Mac. Namestitev izvedemo preko spletnih strani JavaTM ORACLE®: http://www.java.com/en/.

Najbolje, da za pomoč pokličemo strokovnjaka, ki skrbi za naše računalnike. Tako se bomo izognili nepotrebnim težavam.

OPOMBA: Namestimo izključno program ORACLE Java!

Preverjanje verzije programa Java

V kontrolnem oknu programa Java (Java Control Panel) preverimo verzijo programa (slika 1). Nameščeno verzijo primerjamo s priporočeno verzijo, ki je na razpolago na spletni strani z naslovom Downloads for All Operating Systems:


Slika 1: Okno s povezavo za namestitev ali posodobitev


Če ugotovimo, da nameščena in priporočena verzija nista enaki, začnemo postopek namestitve priporočene verzije Java. Sestavna dela postopka sta lahko odstranitev in nato namestitev ali posodobitev programa Java.

Odstranitev stare verzije programa Java

Če imamo težave z namestitvijo najnovejše verzije ali če imamo težave z aplikacijami COBISS, ki temeljijo na programu Java, odstranimo stare verzije programa Java. (glej: Težave z aplikacijami COBISS po posodobitvi programa Java).

Pri odstranitvi starih verzij si pomagamo z napotki za odstranitev programa Java, in sicer:

Namestitev ali posodobitev programa Java

Novo različico Jave namestimo ali posodobimo tako, da najprej izberemo in prenesemo datoteko glede na operacijski sistem, ki ga uporabljamo:

Nato po korakih izvedemo namestitev prenesene datoteke. Navodila za namestitev najdemo na naslednjih spletnih straneh: