COBISS
Domov  >  Pogosta vprašanja  >  COBISS - razno  >  ProQuest - oddaljen dostop
Težave z aplikacijami COBISS po posodobitvi programa Java

Po posodobitvi programa Java se lahko zaradi različnih okoliščin zgodi, da COBISS3 klient ne deluje. Vzroki so lahko:

  • Prehod z nižje verzije na priporočeno verzijo ali posodobitev na priporočeno različico.
  • Sprememba uporabnikovega okolja Windows.
  • Zamenjava računalnika ob ohranitvi starega uporabnikovega okolja
  • Aplikacije COBISS na platformi Java so izključno v uporabnikovem okolju, zato naj ne bo prenašanja aplikacij iz enega uporabnikovega okolja v drugega ali gostovanja.
  • V nekaterih primerih je zaradi varnostnih pomanjkljivosti najbolje odstraniti stare verzije programa Java.
  • Lahko se pojavi neskladje med verzijami programa Java.

Poskrbeti je treba, da odstranimo stare verzije in namestimo priporočeno verzijo Jave. Predvsem je to pomembno pri prehodu programa Java z nižje verzije na priporočeno verzijo. Odstranitev stare verzije je nujna, če nastopijo težave pri uporabi aplikacij COBISS.

Odstranitev aplikacij COBISS

Kadar imamo težave z aplikacijami COBISS, odstranimo COBISS klienta tako, da v oknu Java Control Panel (slika 1) pod zavihkom General izberemo možnost View.

Slika 1: Okno Java Control Panel


Nato v oknu Java Cache Viewer (slika 2) izberemo aplikacije COBISS (oznaka 1) ter jih odstranimo s tipko Delete ali klikom na znak X (oznaka 2).

Slika 2: Okno Java Cache Viewer


Če se bližnjice ne izbrišejo z namizja oziroma tega ne uspe Java Web Start pri odstranitvi aplikacij, je bližnjice treba izbrisati ročno.

Odstranitev stare verzije programa Java

Pri odstranitvi stare verzije si pomagamo z orodjem za odstranitev programa Java (Java Uninstall Tool).

Lahko pa program Java odstranimo preko možnosti dodajanja ali odstranjevanja programov v nadzorni plošči (Control Panel). Po odstranitvi ponovno zaženemo računalnik.

Namestitev ali posodobitev programa Java

Namestitev ali posodobitev lahko izvedemo v oknu Java Control Panel pod zavihkom General; nato v oknu About Java izberemo povezavo http://www.java.com (slika 3) ali pa na spletni strani COBISS3 v oknu Namestitev izberemo povezavo za okolje MS Windows ali za okolje Linux/Mac (slika 4), ki nas privede do spletne strani Java za namestitev zadnje verzije.

Slika 3: Okno s povezavo za namestitev oz. posodobitev


Slika 4: Okno Namestitev


Pri nameščanju sledimo napotkom.

OPOMBA!

Pred nameščanjem se lahko izpiše kakšen zahtevek za namestitev dodatkov, kot so ASK Toolbar ali podobni (slika 5). V takih primerih odstranimo kljukico za izbiro dodatka in nadaljujemo.

Slika 5: Okno z zahtevekom za namestitev dodatkov


Namestitev aplikacij COBISS

Odjemalec za COBISS3 namestimo iz spletne strani COBISS3, kjer izberemo ustrezen uporabniški vmesnik COBISS3.

Namestitev bližnjice

Če na namizje ni bila nameščena bližnjica, pa se je kljub temu odprlo okno za prijavo v bazo podatkov COBISS3, lahko bližnjico namestimo v oknu Java Cache Viewer.

Odpremo okno Java Control Panel (slika 1) in nato Java Cache Viewer (slika 2). Potem s kazalcem miške pokažemo na aplikacijo, do katere želimo namestiti bližnjico na namizje in pritisnemo desni gumb na miški. Odpre se hitri meni, v katerem izberemo možnost Install Shortcuts (slika 6) ter tako prenesemo bližnjico na Namizje (Desktop).

Slika 6: Izbira možnosti Install Shortcuts