COBISS
Domov  >  Pogosta vprašanja  >  COBISS - razno  >  ProQuest - oddaljen dostop
Težave z aplikacijami COBISS po posodobitvi programa Java

Po posodobitvi programa Java se lahko zaradi različnih okoliščin zgodi, da aplikaciji COBISS2 (COBISS/Connect) in COBISS3 (COBISS3 klient) ne delujeta. Vzroki so lahko:

  • Prehod z nižje verzije na priporočeno verzijo ali posodobitev na priporočeno različico.
  • Sprememba uporabnikovega okolja Windows.
  • Zamenjava računalnika ob ohranitvi starega uporabnikovega okolja
  • Aplikacije COBISS na platformi Java so izključno v uporabnikovem okolju, zato naj ne bo prenašanja aplikacij iz enega uporabnikovega okolja v drugega ali gostovanja.
  • V nekaterih primerih je zaradi varnostnih pomanjkljivosti najbolje odstraniti stare verzije programa Java.
  • Lahko se pojavi neskladje med verzijami programa Java.

Poskrbeti je treba, da odstranimo stare verzije in namestimo priporočeno verzijo Jave. Predvsem je to pomembno pri prehodu programa Java z nižje verzije na priporočeno verzijo. Odstranitev stare verzije je nujna, če nastopijo težave pri uporabi aplikacij COBISS.

Odstranitev aplikacij COBISS

Kadar imamo težave z aplikacijami COBISS, odstranimo COBISS3 in COBISS/Connect, in sicer tako, da v oknu Java Control Panel (slika 1) pod zavihkom General izberemo možnost View.

Slika 1: Okno Java Control Panel


Nato v oknu Java Cache Viewer (slika 2) izberemo aplikacije COBISS (oznaka 1) ter jih odstranimo s tipko Delete ali klikom na znak X (oznaka 2).

Slika 2: Okno Java Cache Viewer


Če se bližnjice ne izbrišejo z namizja oziroma tega ne uspe Java Web Start pri odstranitvi aplikacij, je bližnjice treba izbrisati ročno.

Odstranitev stare verzije programa Java

Pri odstranitvi stare verzije si pomagamo z orodjem za odstranitev programa Java (Java Uninstall Tool).

Lahko pa program Java odstranimo preko možnosti dodajanja ali odstranjevanja programov v nadzorni plošči (Control Panel). Po odstranitvi ponovno zaženemo računalnik.

Namestitev ali posodobitev programa Java

Namestitev ali posodobitev lahko izvedemo v oknu Java Control Panel pod zavihkom General; nato v oknu About Java izberemo povezavo http://www.java.com (slika 3) ali pa na spletni strani COBISS3 v oknu Namestitev izberemo povezavo za okolje MS Windows ali za okolje Linux/Mac (slika 4), ki nas privede do spletne strani Java za namestitev zadnje verzije.

Slika 3: Okno s povezavo za namestitev oz. posodobitev


Slika 4: Okno Namestitev


Pri nameščanju sledimo napotkom.

OPOMBA!

Pred nameščanjem se lahko izpiše kakšen zahtevek za namestitev dodatkov, kot so ASK Toolbar ali podobni (slika 5). V takih primerih odstranimo kljukico za izbiro dodatka in nadaljujemo.

Slika 5: Okno z zahtevekom za namestitev dodatkov


Namestitev aplikacij COBISS

Odjemalec za COBISS3 namestimo iz spletne strani COBISS3, kjer izberemo ustrezen uporabniški vmesnik COBISS3.

COBISS/Connect namestimo s portala Izobraževanje, kjer se prijavimo in nato v razdelku Priporočena oprema izberemo možnost Namestitev programa COBISS/Connect.

Namestitev bližnjice

Če na namizje ni bila nameščena bližnjica, pa se je kljub temu odprlo okno za prijavo v bazo podatkov COBISS3, lahko bližnjico namestimo v oknu Java Cache Viewer.

Odpremo okno Java Control Panel (slika 1) in nato Java Cache Viewer (slika 2). Potem s kazalcem miške pokažemo na aplikacijo, do katere želimo namestiti bližnjico na namizje in pritisnemo desni gumb na miški. Odpre se hitri meni, v katerem izberemo možnost Install Shortcuts (slika 6) ter tako prenesemo bližnjico na Namizje (Desktop).

Slika 6: Izbira možnosti Install Shortcuts